Trio Akolada (Lviv)

Trio Akolada (Lviv)
Katsele valokuviaKuuntele audio

Trio Akoladan soitinkokoonpanossa maailmassa ainutlaatuinen soitin – ukrainalainen bandura – on saanut seurakseen tulisieluiset kumppaninsa: soololaulannan ja perinteiset ukrainalaiset puhallinsoittimet sopilkan, panhuilun, okariinan, kaksikanavahuilun ja tilinkan. Näiden instrumenttien yhteissoinnista ja myös sooloesityksistä välittyy ukrainalaiselle musiikille luonteenomainen soinnukkuus, mietteliäisyys ja leikillisyys. Trio Akoladan jäsenet haluavat tuoda kuulijan kosketuksiin niin kotiseutunsa rikkaasta melodisesta perinteestä kumpuavaan kauneuteen kuin klassiseen ja omaan musiikkiinsa. Trion jäseniä yhdistää palava rakkaus musiikkitaiteeseen ja halu tutustuttaa kuulijat mahdollisimman laajasti äärimmäisen rikkaaseen ukrainalaiseen ja maailman musiikkiperintöön. He haluavat esitellä soitinten virtuoottisia mahdollisuuksia ja lahjoittaa kuulijalle ukrainalaisen esittävän musiikkitaiteen koko kauneuden ja runsauden.

Laulu- ja soitinyhtye trio Akoladan jäsenet ovat johtavia ammattimuusikoita, jotka ovat voittaneet useita ukrainalaisia ja kansainvälisiä kilpailuja. He ovat Lvivin valtiollisen filharmonian solistit Lesja Stefanko (bandura), Iryna Plahtij (bandura) ja Igor Matseljuh (sopilka, panhuilu, okariina, kaksikanavahuilu jne.). Kaikki ryhmän jäsenet ovat valmistuneet Lvivin M. Lysenkolle nimetystä valtiollisesta konservatoriosta. He kaikki ovat huippuammattilaisia, oman instrumenttinsa mestareita, karismaattisia ja intomielisiä muusikoita. He konsertoivat aktiivisesti niin kamari- ja sinfoniaorkestereiden solisteina kuin laulu- ja soitinyhtye trio Akoladana.

Yhtyeen ohjelmistoon kuuluu omia kansanlaulusovituksia, kuoroteosten acapella-sovituksia, omia instrumentaalisommitelmia sekä sovituksia ja muunnelmia kansansävelmistä.  Trio Akoladan esityksissä voi myös kuulla klassisen musiikin teosten sovituksia, suosittuja iskelmähittejä sekä hengellisiä lauluja.

Trio Akoladan konsertit ovat aina ainutlaatuinen tapahtuma päästä kosketuksiin kansansävelmien ehtymättömään lähteeseen, kuulla aitojen ukrainalaisten instrumenttien elävää sointia niiden luonnollisimmassa kokoonpanossa. Yhtyeen yhtenä erityisen viehättävänä piirteenä voi mainita panhuilun, joka soi houkuttelevasti niin kansanmusiikkiesityksissä kuin yhtyeen omissa sävellyksissä. Tämän muinaisen soittimen soinnissa voi kuulla tuulen voiman ja lempeyden sekä kaislaruokojen kaihoisan huminan. Muinaiskreikkalaisen tarun mukaan nymfi Syrinks muutti itsensä kaislaruo’oksi paetessaan Pan-jumalaa, joka kokosi ruo’ot huiluksi.

Trio Akolada on tuttu vieras kansanlaulu- ja -tanssi- sekä ammattilaisfestivaaleilla, se on usein mukana teatteriesityksissä ja kansanjuhlissa. Trio Akolada nähdään usein myös esiintymiskiertueilla Euroopassa, mm. Saksassa, Ranskassa, Isossa-Britanniassa, Puolassa ja muissa maissa. Ensimmäisellä esiintymismatkallaan Suomeen yhtye tuo kuultavaksi poikkeuksellisen kokoelman ukrainalaisia kansanlauluja, yhtyeen omia teoksia, maailman musiikkiperinteen helmiä ja hengellisiä teoksia.

Bandura on perinteinen ukrainalainen kansansoitin, joka on tunnettu jo muutamia satoja vuosia. Konserttibandurassa on 61 kieltä. Tämän sylissä näppäilemällä soitettavan Ukrainan kansallissoittimen ääni on uudelle kuulijalle jotakin yllättävää cembalon, harpun ja kitaran väliltä. Mitä luultavimmin bandura on suomalaisen kanteleen sukulaissoitin.

Ryhmän kokoonpano:

Lesja Stefanko (bandura, laulu)
Iryna Plahtij (bandura, laulu)
Igor Matseljuh (sopilka, panhuilu, okariina, kaksikanavahuilu jne.)